SALE: Bespaar nu tot 70% in veel categorieën!

Leider haben wir aktuell technische Probleme mit unseren Produktseiten. Wir arbeiten an einer Lösung und sollten ab circa 16.30 Uhr wieder vollständig erreichbar sein.

Close icon

Vliesbehang zonder schadelijke stoffen – veilig muurontwerp

Een kamer met een fotobehang met bosmotief. Een moderne fauteuil in beige staat voor het vliesbehang zonder schadelijke stoffen.

Ga je binnenkort het behangpapier vervangen, maar ben je op zoek naar een bijzonder goed binnenklimaat en gezonde binnenlucht? Een hoogwaardig vliesbehang zonder schadelijke stoffen combineert vaak een aantrekkelijk design met gezondheidsveiligheid en een goede milieubalans. Fabrikanten van vliesbehang zonder schadelijke stoffen gebruiken in de meeste gevallen geen PVC en hechten ook veel belang aan de duurzame productie van behang.

In dit artikel leggen we uit wat vliesbehang zonder schadelijke stoffen kenmerkt, leggen we de productieprocessen uit van gerenommeerde behangfabrikanten zoals A.S. Création en voorzien we je van producten die ideaal zijn voor gezond en milieubewust wonen.

Vliesbehang zonder schadelijke stoffen - daar gaat het om!

Gezondheid en milieubewustzijn worden ook steeds belangrijker in het interieurontwerp. Daarom neemt ook de vraag naar vliesbehang zonder schadelijke stoffen toe. Maar wat betekent dat eigenlijk? Als je schadelijke stoffen wilt vermijden, is gezondheid vaak de eerste overweging. De voorkeur gaat uit naar producten met natuurlijke ingrediënten die geen negatieve invloed hebben op de gezondheid. Vooral voor behang in slaapkamers of babykamers is de afwezigheid van schadelijke stoffen een belangrijk aspect.

Een kleurrijk behang voor de kinderkamer. Het vliesbehang zonder schadelijke stoffen toont bomen in aquarellook.
Het Livingwalls The Wall III “398611” kinderbehang is vrij van schadelijke ingrediënten en zorgt dus voor een gezonde sfeer.

Stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid zijn meestal ook schadelijk voor het milieu. Daarom gaan milieu- en gezondheidsbewustzijn vaak hand in hand met vliesbehang zonder schadelijke stoffen. Mensen kunnen immers ook gezien worden als onderdeel van het milieu. Daarom is vliesbehang zonder schadelijke stoffen meestal een goede keuze op het gebied van zowel duurzaamheid als gezondheid.

Een woonkamer met blauw geblokt behang en beige meubels.
Het geblokte behang in blauw Livingwalls Natural Living 386642 is niet alleen milieuvriendelijk, maar ondersteunt ook een gezond binnenklimaat dankzij de waterdampdoorlaatbaarheid.

Maak de juiste keuze: Merkbehang zonder schadelijke stoffen

Als je op zoek bent naar vliesbehang zonder schadelijke stoffen, kun je het beste kiezen voor merkbehang. Grote fabrikanten zoals A.S. Création labelen hun producten meestal en geven op hun website informatie over het fabricageproces en de ingrediënten. Verschillende keurmerken bevestigen een goede milieubalans of een gezond binnenklimaat. Verschillende EU-richtlijnen zorgen er ook voor dat stoffen waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid, niet gebruikt worden bij de productie.

  • De CE-markering wordt gebruikt om bouwproducten te labelen in overeenstemming met EU-richtlijnen.
  • RAL-markering: De Gütegemeinschaft Tapete e.V. heeft specifieke kwaliteits- en testspecificaties voor behangpapier ontwikkeld die zowel technische kwaliteitseisen als criteria voor gezondheid en ecologische veiligheid definiëren. De naleving van deze kwaliteitsvoorschriften wordt gecontroleerd door een onafhankelijk controleorgaan.
  • Dankzij het FSC®-label kan de consument er zeker van zijn dat voor de vervaardiging van het product hout uit verantwoorde en duurzame bosbouw is gebruikt.
  • Emissies in de binnenlucht: Volgens de Franse regelgeving moeten alle bouwproducten, vloer- en muurbedekkingen en verven en vernissen die binnenshuis worden gebruikt, worden gelabeld met hun emissieklasse. A+ is de best mogelijke klasse die een vliesbehang kan bereiken zonder schadelijke stoffen.

Schadelijke stoffen in vliesbehang: Een kwestie van samenstelling!

Vliesbehang maakt het grootste deel uit van de behangmarkt. Waar vroeger goedkoop papierbehang werd geproduceerd, heeft vliesbehang, dat gemakkelijker te behangen en steviger is, papierbehang op de markt nu bijna volledig vervangen. Gerenommeerde fabrikanten zoals A.S. Création produceren nauwelijks nog papierbehang, maar hebben zich bijna uitsluitend toegelegd op vliesbehang.

Het woord “vliesbehang” wordt gebruikt voor alle soorten behang met een vliesrug. De terugis het middelpunt van het behang en kan ook de achterkant worden genoemd. Het rugmateriaal heeft invloed op de stabiliteit en stevigheid van het behang, maar vooral op de manier waarop het wordt aangebracht. Bij vliesbehang is het bijvoorbeeld niet nodig om de behangpanelen in te laten weken. Het behangplaksel wordt gewoon op de muur aangebracht en de behangpanelen worden glad tegen de muur aangebracht, meestal tegen elkaar.

Een boho slaapkamer met zwart vliesbehang zonder schadelijke stoffen.
Vliesbehang zoals junglebehang zoals Livingwall's “House of Turnowsky 388983” is heel eenvoudig te behangen.

Vliesbehang zonder schadelijke stoffen is een goede keuze voor gezond leven

Speciale langvezelige cellulose, textielvezels en bindmiddelen, waarvan ongeveer 80% van natuurlijke oorsprong is, worden voornamelijk gebruikt bij de productie van vliesbehang. Dit productieproces, in combinatie met de gebruikte grondstoffen, geeft het vlies een uitzonderlijke dimensionale stabiliteit. Hierdoor kan behang zonder inweektijd worden aangebracht en is het ideaal als behang voor woonkamers, keukens, badkamers en zelfs commerciële ruimten.

Een moderne eetkamer met een gele ladekast en een gedekte ontbijttafel. Aan de muur hangt een beige behang met bladeren.
Vliesbehang Livingwalls Levensverhalen 396545

Vliesbehang met vinyl: een goede keuze?

Als je op zoek bent naar vliesbehang zonder schadelijke stoffen, moet je niet alleen naar het achtergrondmateriaal kijken, maar ook naar het oppervlak. Bij veel vliesbehang zorgt een vinylcoating (PVC) voor verhoogde duurzaamheid en speciale tactiele en visuele effecten. Veel behang met patronen heeft een vinyl coating. Dit vinylbehang is meestal gemakkelijk schoon te maken. Maar omdat er een paar jaar geleden schadelijke weekmakers in vinylproducten zijn aangetroffen, geniet het materiaal geen goede reputatie.

Om te kunnen profiteren van de typische praktische eigenschappen van vinyl of PVC, moet het elastisch worden gemaakt door weekmakers. Deze zijn echter niet per se schadelijk. Schadelijke weekmakers zoals ftalaten zijn verboden in de EU. Bij de productie van vliesbehang zonder schadelijke stoffen vertrouwen gerenommeerde fabrikanten daarom op weekmakers die compatibel zijn met de gezondheid en geen negatieve invloed hebben op de gezondheid. Omdat vinyl echter niet de beste ecologische voetafdruk heeft, wordt vliesbehang zonder PVC steeds populairder.

Fabrikanten zoals A.S. Création richten zich daarom niet alleen op PVC-vrij, glad vliesbehang met digitale print zonder textuur, maar creëren ook milieuvriendelijk behang met innovatieve texturen. Voor de duurzame Natural Living collectie heeft de fabrikant bijvoorbeeld een innovatieve, PVC-vrije polymeercoating ontwikkeld waarvoor geen weekmakers of organische oplosmiddelen nodig zijn. Hoewel het conventionele vliesbehang met vinyl van A.S. Création niet schadelijk is voor de gezondheid, is het vliesbehang van Natural Living in vergelijking met conventioneel vinylbehang bijzonder waterdampdoorlatend en ondersteunt zo de vochtregulerende eigenschappen van de muren om een goed binnenklimaat te garanderen.

Conclusie

Als je op zoek bent naar vliesbehang zonder schadelijke stoffen, kies dan voor een product van een gerenommeerde fabrikant. Zij geven transparante informatie over de ingrediënten en productieprocessen en labelen bijzonder duurzame producten. In principe is al het behang van BRICOFLOR onschadelijk voor de gezondheid.

Als je op zoek bent naar een bijzonder duurzaam behang, kun je het beste kiezen voor vliesbehang zonder vinyl. Gerenommeerde fabrikanten hechten er echter veel belang aan dat de weekmakers die nodig zijn voor de vinyllaag volledig onschadelijk zijn voor de gezondheid.

We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij het kiezen van het juiste vliesbehang zonder schadelijke stoffen en zien je graag bij BRICOFLOR, jouw expert voor muren & vloeren!

donderdag 12 september 2024

Terug naar posts