SALE: Bespaar nu tot 70% in veel categorieën!

Leider haben wir aktuell technische Probleme mit unseren Produktseiten. Wir arbeiten an einer Lösung und sollten ab circa 16.30 Uhr wieder vollständig erreichbar sein.

Close icon

Verwijderprogramma voor behangpapier

Iemand gebruikt gereedschap om behang te verwijderen.

Als je een frisse wind door je woonruimte wilt laten waaien en nieuw behang wilt kopen, is er één taak waar je niet omheen kunt: het oude behang verwijderen. Maar wat is het beste gereedschap om behang te verwijderen?

Maar hoe verwijder je behang? Wat heb je nodig en waar moet je op letten? In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over behang verwijderen.

Verschillen tussen achtergronden

Niet alle behang is hetzelfde, omdat het niet allemaal op dezelfde manier kan worden verwijderd. De twee belangrijkste soorten zijn enerzijds conventioneel papierbehang en anderzijds vliesbehang, dat steeds populairder wordt.

Een groot nadeel van papierbehang is de moeite die het kost om het te verwijderen. In de regel is dit een moeizaam en langdurig proces waar zelfs ervaren vakmannen allesbehalve naar uitkijken. Dat komt omdat papierbehang voor het verwijderen moet worden geweekt en vaak resten achterlaat die moeizaam met een schraper moeten worden afgeschraapt.

Bij vliesbehang daarentegen is dit proces over het algemeen veel eenvoudiger. Dit komt omdat ze in één stuk droog kunnen worden verwijderd en geen resten achterlaten, wat tijd, moeite en arbeid bespaart. Vliesbehang maakt het dus veel gemakkelijker om je woonruimte in de toekomst stressvrij te renoveren.

Iemand gebruikt gereedschap om behang te verwijderen.
Papierbehang verwijderen kan vervelend zijn. Zonder schraper kom je niet ver.

Papierbehang verwijderen

Omdat het verwijderen van papierbehang een proces is dat veel water kost en veel afval oplevert, moet je eerst de stroom uitschakelen en wat afplakvlies op de vloer uitspreiden. Het plaksel dat het behang op de muur houdt, kan dan worden verwijderd.

Om ervoor te zorgen dat het afbijtmiddel zo snel mogelijk in het behang dringt, moet je het behang perforeren. Je kunt hiervoor het beste een egelroller gebruiken. Als je deze niet bij de hand hebt, moet je het behang op zijn minst met een schraper insnijden. Je kunt hiervoor ook een stanleymes gebruiken. Kerf het behang niet te diep in om de muren niet te beschadigen.

Maar welk behangverwijderingsgereedschap moet je gebruiken om het behang los te weken? Idealiter gebruik je een drukspuit, waarmee je grote delen van de muren heel snel nat kunt maken met de verwijdervloeistof. Meestal wordt lauw water met een beetje afwasmiddel gebruikt om te weken. Als alternatief kun je ook behangafbijtmiddel gebruiken dat speciaal voor dit doel is ontwikkeld. Laat het behang vervolgens maximaal een uur weken. Je kunt het behang ook inweken met een kwastje.

Als de inweektijd voorbij is, kun je het behang eindelijk verwijderen: pak de hoeken van een strook behang en trek het langzaam en voorzichtig los. Gebruik eventueel een verfkrabber om de resten te verwijderen.

Vliesbehang verwijderen

Vliesbehang is over het algemeen “na droging volledig verwijderbaar”. Dit betekent dat de behangpanelen meestal gemakkelijk in één stuk van de muur kunnen worden gehaald. In sommige gevallen kan het vliesbehang zelfs worden hergebruikt bij een verhuizing. De vraag welk gereedschap je nodig hebt om behang te verwijderen is daarom bijna overbodig. Een krabber en een stanleymes kunnen het werk vergemakkelijken.

Als het vliesbehang op een gegronde en stevige ondergrond is aangebracht, is het geen enkel probleem om het te verwijderen. Je kunt dan gewoon de twee hoeken van een strook behang nemen en het voorzichtig en gelijkmatig van de muur afhalen zonder het eerst te weken.

Als het vliesbehang echter op een niet-voorgestreken of bros oppervlak zit of op een oppervlak van gipsplaat, moet je op dezelfde manier te werk gaan als bij papierbehang: perforeren, weken en verwijderen. Dit zou echter eenvoudiger moeten zijn dan bij conventioneel papierbehang.

Verwijderprogramma voor behangpapier

Welk gereedschap heb je nodig om behang te verwijderen?

  • Afdekvlies om vervuiling en schade aan de vloer door water te voorkomen
  • Egelroller voor het perforeren van het oude behangpapier
  • Spuitfles om het behang in te weken
  • Behangverwijderaar of lauw water met een beetje afwasmiddel
  • Schildersspatel om te helpen bij het strippen en verwijderen van residu
  • Emmer voor het afbijtmiddel
  • Snijmes voor het snijden van het behang
  • Afvalzakken voor het weggooien van het behang

Je kunt ook behangkrabbers kopen met een extra lang handvat die speciaal zijn ontworpen als gereedschap voor het verwijderen van behang.

Verwijderprogramma voor behangpapier.
De 5-delige behangstripper set bestaat uit een egelroller, een muurschraper met vervangmesjes, behangstripper en een kwastje.

Andere tips

  • Een goed hulpmiddel voor het verwijderen van behang is een bezemsteel. Je kunt het behang eromheen wikkelen en het gemakkelijk en gelijkmatig verwijderen.
  • Als het behangplaksel bijzonder hardnekkig is, kan een stoombehangverwijderaar of een eenvoudige stoombehangreiniger ook nuttig zijn. Dit lost het plaksel eenvoudig op na het perforeren van het behang.

Conclusie

Behang verwijderen is geen moeilijke klus die je met een paar eenvoudige trucjes en het juiste gereedschap gemakkelijk kunt klaren. Vooral bij vliesbehang op een stevige ondergrond hoef je je echt geen zorgen te maken: Je kunt het vliesbehang gewoon zonder zorgen afpellen. En zelfs als je de moeilijkere weg moet nemen met voorafgaand weken, heb je niet al te veel gereedschap nodig om behang te verwijderen.

woensdag 18 september 2024

Terug naar posts