Heeft u het idee om een nieuwe vloerbedekking over uw oude tegelvloer te leggen en weet u niet hoe u verder moet? In de blogpost van vandaag zullen we de drie meest voorkomende vloergroepen gebruiken om uit te leggen waar je op moet letten bij het herontwerpen van de vloer in je huis.
Vooral huurders kennen het probleem: in het mooie, pas geschilderde appartement kom je vaak een oude, lelijke tegelvloer tegen. Dit verwijderen is meestal geen optie voor de verhuurder en daarom zijn harde bedekkingen zoals parket of laminaat en elastische designbedekkingen een goed alternatief voor het leggen op bestaande tegels. Een goede voorbereiding van de tegelvloer als basis is het sleutelpunt voor een mooi en langdurig resultaat!
Allereerst is het essentieel om de hoogte van de gewenste vloerconstructie te noteren: de vloer met de nieuwe bekleding mag niet te hoog zijn, anders wordt de vloer aangetast, vooral in de buurt van de deuren, maar ook op andere plaatsen in de kamer. Als u merkt dat er bijvoorbeeld niet genoeg ruimte is tussen de deur die opengaat en de nieuwe vloerbedekking, is het verwijderen van oude tegels vaak de enige optie om de juiste hoogte te garanderen.
Idealiter is de tegelbekleding vlak en zonder hoogteverschillen tussen de afzonderlijke tegels. Het is daarom essentieel om de vlakheid van de oude bekleding te controleren met een meetlat: voor een perfect resultaat mogen de oneffenheden van de tegels niet groter zijn dan 5 mm en het hoogteverschil van de afzonderlijke tegels mag niet groter zijn dan 2 mm. Als u scheuren in de voegen vindt, duidt dit meestal op een gebrek aan uitzettingsvoegen of een defecte dekvloer. U kunt de scheuren eenvoudig met hars dichten voor meer stevigheid. Eventuele oneffenheden kunt u egaliseren door isolerende ondervloeren te gebruiken of door te vullen. Direct voor het leggen zijn de oude tegels zorgvuldig gereinigd van en naar eventueel vuil, stof of ander puin.
Zelfklevend vinyl, klikvinyl en PVC-vloeren zijn zeer geschikt om op oude tegels te leggen, maar er moeten vooraf diverse voorbereidingen worden getroffen om risico's te vermijden. Elastisch volvinyl wordt rechtstreeks op de ondergrond verlijmd, wat een uitstekende stabiliteit en robuustheid belooft. Voor het aanbrengen van het zelfklevende vinyl heeft de ondergrond een stabiele en gladde laag plamuur nodig zodat de structuur van de tegels en de voegen niet doordringen. In de regel bereikt deze vloerbedekking in combinatie met de plamuurlaag een maximale hoogte van vijf tot acht mm, zodat deuren in geval van nood slechts minimaal hoeven te worden geschuurd.
In tegenstelling tot een volledig geïnstalleerde zelfklevende vinylvloer heeft klikvinyl een dikte van 8 tot 12 mm en wordt het zwevend op een schuimonderlaag of op een contactgeluidsisolerende onderlaag over de tegels gelegd. Dit betekent dat een afgewerkte constructie een totale hoogte van meer dan 15 mm kan bereiken en bijvoorbeeld het openen van de deuren in de kamer belemmert. Verdere nadelen van het zwevend leggen van vinyl op tegels zijn onder meer de mogelijkheid om de vloer naar voren te trekken onder invloed van de wisselende luchtvochtigheid of grote temperatuurverschillen, evenals mogelijke instabiliteit op oneffen plekken in de ondervloer. Bij het leggen van het vinyl moet je ook nadenken over de uitzettingsvoegen, want elastische vloerbedekkingen hebben de neiging uit te zetten en kunnen opzwellen of zelfs scheuren als er onvoldoende speling is. Een kleine tip: mocht u in het kader van het zwevend vinyl leggen afzien van een isolerende ondervloer, dan kunt u na het egaliseren van de ondergrond een dunne PE-folie van circa 0,2 millimeter dik op de tegelbekleding aanbrengen voor meer stabiliteit.
Houten vloerdelen, zowel massief als geprefabriceerd parket, zijn ook geschikt om op oude tegels te leggen. Ook hier is een goede voorbereiding van de ondergrond de belangrijkste stap: Verwijder eerst alle lijmresten en andere onzuiverheden van de tegels, reinig de ondergrond grondig van vuil en stof en voer een grondige inspectie van de grond uit door.
De experts raden aan om de zwevende installatie over het hele oppervlak te verlijmen, omdat de directe verbinding geen extra gebruik van contactgeluidsisolatie vereist, stevig staat en ook het loopgeluid vermindert. Met een eiken parket maak je altijd de juiste keuze, want dit hout vertoont een relatief laag zwel- en krimpgedrag en is daardoor robuuster en duurzamer . In tegenstelling tot het zwevend leggen van klikparket, elimineert de volledige verlijming met de tegelbekleding de noodzaak van een dampremmende laag, waardoor de gehele constructie minder hoog is; vergelijkbaar met het geval van zelfklevend vinyl. Daarnaast is het losjes leggen van het parket op tegels met vloerverwarming niet aan te raden, omdat alle extra lagen een sterke thermische isolerende werking hebben en de thermische geleidbaarheid van je nieuwe houten vloer verminderen. Ook is er een mogelijk risico van schimmel bij het leggen van zwevend parket op tegels, omdat condensatie van de hoge luchtvochtigheid die zich op de koude houten vloer nestelt door de geklikte parketvloer kan sijpelen en kan leiden tot schimmelvorming tussen de los gelegde vloer en de tegelvloer.
Laminaat is ook zeer geschikt om op vloertegels te leggen. Het praktische kliklaminaat heeft een sterk oppervlak en is na het leggen direct beloopbaar. Er zijn echter ook een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij deze bekleding:
We hopen dat onze tips u goed voorbereiden op het aanstaande leggen van de nieuwe vinyl- parket- of laminaatvloer op tegels en wensen u veel succes met uw renovatie!