SALE: Bespaar nu tot 70% in veel categorieën!

Leider haben wir aktuell technische Probleme mit unseren Produktseiten. Wir arbeiten an einer Lösung und sollten ab circa 16.30 Uhr wieder vollständig erreichbar sein.

Close icon

Is een kurkvloer waterdicht?

Een badkamer met een donkerbruine kurkvloer die waterdicht is.

Wil je een duurzame vloerbedekking in de badkamer leggen en vraag je je af of een kurkvloer waterdicht is? De milieuvriendelijke en comfortabele kurkvloer wordt steeds populairder in het hele huis. Maar is de natuurlijke vloer wel geschikt om in vochtige ruimtes te leggen?

In dit artikel leggen we uit of en wanneer een kurkvloer waterdicht is en geven we je tips en advies voor het leggen ervan in de badkamer.

Kurkvloeren in vochtige ruimtes - de voordelen!

Voordat we ingaan op de vraag of een kurkvloer waterdicht is, leggen we uit of de duurzame vloer überhaupt een goede keuze is voor de badkamer. De vraag naar waterbestendigheid is namelijk vaak gebaseerd op het feit dat een vloerbedekking in de badkamer of keuken moet worden gelegd. Hier is de kans op vocht over het algemeen groter dan in de woon- of slaapkamer.

Naast de goede milieubalans, omdat de kurkeiken niet hoeven te worden gekapt of beschadigd voor de kurkoogst en dus CO₂ uit de atmosfeer kunnen blijven binden, maakt een kurkvloer ook indruk met zijn hoge comfortniveau. De honingraatstructuur van kurk dempt stappen en creëert zo een aangenaam loopgevoel. Niet voor niets wordt kurk vaak gebruikt als inlegzool voor sandalen. De kleine luchtzakjes in de kurk zorgen er ook voor dat warmte wordt opgeslagen. Een kurkvloer heeft dus een isolerende werking en is aangenaam warm onder de voeten. Omdat de warmteweerstand iets hoger is, is de vloer echter niet noodzakelijk de beste keuze voor ruimtes met vloerverwarming.

Met zijn ergonomische en verwarmende eigenschappen is kurkparket een geweldig alternatief voor koude en harde tegelvloeren. Maar is een kurkvloer ook waterdicht?

Verschillende perspectieven op kurk.

Waterdicht of waterdicht - wat is het verschil?

Vooral in de wereld van vloerbedekkingen kom je verschillende termen tegen die de respectieve weerstand tegen vocht uitdrukken. Maar is je kurkvloer waterdicht, waterbestendig of zelfs waterdicht? De basisregel is: stilstaand water moet altijd zo snel mogelijk worden geabsorbeerd, ongeacht of het om parket, vinylvloeren of kurkvloeren gaat. In de regel kunnen fabrikanten geen 100% waterdichtheid garanderen. Een paar spatjes water zijn voor de meeste vloeren niet schadelijk, maar een stortbui ruïneert zelfs de beste vloer.

Een slaapkamer met een lichtgekleurde natuurkurkvloer die waterdicht is. Er staat een fiets naast een bed.
De natuurlijke kurkvloer Amorim Wise Cork Inspire 700 HRT “AA7Z001 Traces Jasmim” kan niet alleen in vochtige ruimtes worden gelegd, maar is ook pvc-vrij en kan eenvoudig worden geïnstalleerd met het kliksysteem.

Vooral modulaire vloeren in tegel- of plankformaat kunnen vaak niet volledig waterdicht worden verklaard. Dat kunnen maar heel weinig vloeren. Dat komt omdat alleen al de voegen op de wanden potentiële gevaarlijke punten zijn voor het binnendringen van water, dat vervolgens rot en schimmelgroei kan veroorzaken. En dit geldt zelfs voor vloerbedekkingen die gemaakt zijn van materiaal dat op zich niet beschimmeld is. Een vloer kan meestal waterdicht worden genoemd als de fabrikant bijzondere aandacht besteedt aan vochtbestendigheid. Zo is de klikverbinding op klikvinyl of een kurkvloer met een kliksysteem ontworpen om bijzonder goed aan te sluiten of zijn bepaalde materialen verzegeld om het binnendringen van water te bemoeilijken.

Of een kurkvloer waterdicht is, hangt af van het type, de installatie en de behandeling

Als je het belangrijk vindt dat je kurkvloer waterdicht is, moet je niet blindelings een vloer kiezen die aan je visuele eisen voldoet. De verschillende kurkvloerbedekkingen zijn in verschillende mate geschikt voor vochtige ruimtes.

Kurk is inherent bestand tegen vocht, anders zou het waarschijnlijk niet worden gebruikt om flessen af te sluiten. Dit wordt mogelijk gemaakt door het biopolymeer suberine, dat in de celwanden van de kurk zit en een hydrofoob effect heeft, d.w.z. dat het water afstoot. Kurk is dus van nature waterbestendig. Maar omdat de meeste kurkvloeren verkrijgbaar zijn in tegel- of plankformaat en vaak als zwevende vloer worden gelegd, bieden de vloeren nog steeds een oppervlak dat door water kan worden aangetast.

Kurkvloer lijmen

Als je een kurkvloer in de badkamer wilt leggen, kun je deze het beste over het hele oppervlak vastlijmen. Zelfklevend vinyl wordt ook vaak aanbevolen voor vinylvloeren in de badkamer. De vloeibare lijm dicht elke opening tussen de vloer en de ondervloer, hoe klein ook. Water kan hier dus meestal geen schade aanrichten. Dus als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je het beste een kurkvloer kiezen om te lijmen.

Een moderne keuken met kurkvloeren in een lichte kleur.
De Wicanders kurkvloer Cork Pure “AJ4H001 Personality Moonlight” is over het hele oppervlak verlijmd.

Kurkvloer verzegelen

Kurkvloeren met een natuurlijke look in het bijzonder, d.w.z. zeer natuurlijk kurkparket, vormen vaak een oppervlak dat door water kan worden aangetast. Water kan onder de vloer terechtkomen en de kurk doen zwellen. Of je kurkvloer waterdicht is, hangt dus ook af van de behandeling van het oppervlak. Veel kurkvloeren zijn vaak vooraf verzegeld, maar meestal is een speciale behandeling met vernis of olie nodig. Dit betekent dat de vloer vaak zonder problemen in de badkamer kan worden gelegd. Dit komt omdat veel fabrikanten de natuurlijkheid en ongereptheid van kurk willen behouden, wat een voorbehandelde kurkvloer zo speciaal maakt.

Helaas neemt het behandelen van kurkparket iets van zijn natuurlijkheid weg. Er zijn echter ook meer natuurlijke vernissen en oliën beschikbaar om kurkvloeren te behandelen.

Een kind ligt op een kurken vloer met een puppy.
De Wicanders Cork Essence "C8G2001 Novel Edge Natural" kurkvloer heeft een natuurlijke look, maar is bijzonder indrukwekkend dankzij het diamantdesign.

Kurkvloer met vinyl

Wer nicht unbedingt auf den naturbelassenen Look von Kork besteht, sondern einen Korkboden in Holzoptik oder Steinoptik bevorzugt, wird auch von der meist gegebenen Wasserbeständigkeit profitieren. Denn viele der Vinyl-Korkböden sind vom Hersteller als feuchtraumgeeignet ausgezeichnet. Vinyl kann an sich nicht schimmeln. Auch hier geht es darum, zu verhindern, dass Wasser unterhalb des Bodens gelangt. Oft handelt es sich bei einem Vinyl-Korkboden eher um ein Klick-Vinyl mit Kork-Trittschalldämmung. Daher ist die Umweltbilanz hier also nicht ganz so gut.

Innovatieve kurkvloer met waterdichte productstructuur

Of je kurkvloer waterdicht is, hangt dus ook af van de structuur van het product. Omdat vinyl kurkvloeren op zich goede eigenschappen bieden, vooral voor installatie in vochtige ruimtes, maar het gebruik van vinyl de goede milieubalans en natuurlijkheid beperkt, ontwikkelen fabrikanten kurkvloeren met alternatieve ingrediënten. De Amorim Wise Cork Inspire 700 HRT is waterdicht, heeft een authentiek hout- of steendecor, is eenvoudig te installeren met een kliksysteem en vereist geen PVC. In totaal drie lagen kurk zorgen voor een natuurlijk comfort.

Een woonkamer met een kurkvloer in een natuurlijke houtlook
Amorim Wise Cork Inspire 700 HRT "AA8L001 Fashionable Cement"

Conclusie

Of een kurkvloer waterdicht is, hangt in de eerste plaats af van de structuur van het product, maar ook in grote mate van de behandeling en plaatsing. Als u uw kurkvloer wilt leggen in vochtige ruimtes of in ruimtes die waarschijnlijk aan meer vocht zullen worden blootgesteld, moet u het volledige oppervlak van zeer natuurlijk kurkparket verlijmen en behandelen. Als de natuurlijkheid van de kurk niet zo belangrijk voor je is, kun je ook kiezen voor een van de vele kurkvloeren met een waterbeschermde productstructuur.

We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij het kiezen van de juiste kurkvloer en kijken uit naar je bezoek aan BRICOFLOR, de experts voor wanden en vloeren!

woensdag 16 oktober 2024

Terug naar posts