SALE: Bespaar nu tot 70% in veel categorieën!

Leider haben wir aktuell technische Probleme mit unseren Produktseiten. Wir arbeiten an einer Lösung und sollten ab circa 16.30 Uhr wieder vollständig erreichbar sein.

Close icon

Zelfklevende tapijttegels – een goede keuze?

In een kamer met een oranje bank liggen geen zelfklevende tapijttegels, maar zelfklevende tapijttegels in grijs.

Textiele vloerbedekking geniet van een opleving in populariteit. Tapijt werd lange tijd beschouwd als ouderwetse stofvangers, maar textiele vloerbedekkingen zijn nu weer meer in trek. Modulaire tapijttegels concurreren nu echter met klassiek tapijt per meter. Zelfklevende tapijttegels worden vaak gekozen omdat ze als bijzonder praktisch worden beschouwd. Maar is dat echt zo?

In dit artikel leggen we uit waarom zelfklevende tapijttegels niet noodzakelijk de beste keuze zijn en welke textielmodules de juiste keuze zijn voor wie van eenvoudig en rechttoe rechtaan houdt.

De voordelen van tapijttegels in één oogopslag

Tapijttegels of tapijtvloeren, textiele vloerbedekkingen worden vooral gewaardeerd om hun comfortabele eigenschappen. De textiele textuur zorgt ervoor dat een ruimte gezelliger en warmer aanvoelt. Simpelweg omdat de waargenomen temperatuur in een kamer met tapijt of tapijttegels stijgt, kan er bespaard worden op energie en dus op verwarmingskosten. Bovendien dempen de vloerbedekkingen het geluid en zorgen zo voor een aangenaam achtergrondgeluid, en vallen is ook minder gevaarlijk:

Voordelen van textiele vloerbedekkingen:

  • Comfort: Een kamer met tapijt ziet er uitnodigend en gezellig uit
  • Warmte: Textielbekleding heeft een isolerend effect. De textiele textuur verhoogt ook de waargenomen temperatuur in de kamer.
  • Akoestiek: Textielbekleding dempt geluid. Daarom worden tapijttegels en tapijten steeds vaker gebruikt in kantoren en kinderkamers.
  • Veiligheid: Het risico op verwondingen door vallen wordt geminimaliseerd.
Verschillende kamers met tapijttegels.
Tapijttegels in kinderkamers, slaapkamers en kantoren slaan een bijzonder goed figuur dankzij hun akoestische eigenschappen.

Overigens: zelfklevende tapijttegels en tapijten met een synthetische poollaag zijn over het algemeen geschikt voor mensen met een allergie. In tegenstelling tot veel vooroordelen zorgen textiele vloerbedekkingen voor een goede luchtkwaliteit binnenshuis, zolang de vloerbedekking regelmatig wordt gestofzuigd. Terwijl harde vloerbedekkingen stofdeeltjes vrij in de kamerlucht laten circuleren, houden textielbedekkingen ze vast en verwijderen ze ze eenvoudig de volgende keer dat ze worden gestofzuigd.

Zelfklevende tapijttegels - een goede keuze?

Tapijttegels bieden veel voordelen ten opzichte van tapijt. Zo zijn ze bijzonder gemakkelijk te installeren en bieden ze een creatieve variatie aan ontwerpen, aangezien de tapijttegels in een collectie meestal vrij met elkaar kunnen worden gecombineerd om afzonderlijke delen van de kamer te benadrukken of te scheiden. Tapijttegels kunnen ook gemakkelijk uitgewisseld worden en zijn veel praktischer te hanteren dan de vaak erg omvangrijke goederen per meter. Er is ook minder afval.

Maar zijn zelfklevende tapijttegels echt een goede keuze?

Een slaapkamer niet met zelfklevende tapijttegels, maar met zachte zelfklevende tapijttegels in verschillende kleuren.
Mix & match met de zachte velour tapijttegels van Balsan Dolce Vita.

Nadelen van zelfklevende tapijttegels

Bij het zoeken naar een vloerbedekking die bijzonder gemakkelijk te plaatsen is, denken de meeste mensen in eerste instantie aan een zelfklevende vloer. Zelfklevende tapijttegels zijn ook gewild als de nadruk ligt op eenvoudige installatie. Maar zijn zelfklevende tapijttegels echt zo gemakkelijk te installeren?

Of het nu gaat om behang, vinyl wandbekleding of vinyl vloerbedekking. Zelfklevende wand- en vloerbekleding is helemaal in. Deze installatiemethode heeft echter nadelen. Dat komt omdat de zelfklevende achterkant, die vaak alleen maar een film hoeft te verwijderen om de kleefkracht te activeren, meestal een heel schoon en vlak oppervlak nodig heeft om zijn volledige kleefkracht te ontwikkelen. Zelfklevende tapijttegels, behang of wandbekleding houden vaak vrij slecht als de ondergrond niet grondig is voorbereid. Dit betekent dat de installatie van zelfklevende tapijttegels vaak niet veel sneller gaat dan bij andere vloerbekledingen.

Gedroogde lavendel ligt op pluizige tapijttegels in crème.
De lavendelkleur ligt op pluche tapijttegels in crème.
De zelfleggende, pluizige Schatex Noblesse “2904 White” tapijttegels maken indruk met hun bijzonder zachte, luxueuze oppervlak en natuurlijke kleurkeuze.

Het alternatief: zelf te leggen tapijttegels

Als je op zoek bent naar een snelle installatie en wilt profiteren van de modulariteit van een textiele vloerbedekking, overweeg dan zelfklevende modules in plaats van zelfklevende tapijttegels. Zelfklevende tapijttegels hebben een speciale rug waardoor de tegels een verhoogd eigen gewicht hebben. Je kunt de tapijttegels zonder lijm op hun plaats leggen en indien nodig corrigeren of ze uit de lijm halen en vervangen.

De bekendste fabrikanten vertrouwen op zelfklevende tapijttegels en sommige van hen gebruiken nu bijzonder milieuvriendelijke, innovatieve samenstellingen voor de rug. Interface biedt bijvoorbeeld eersteklas zelfklevende tapijttegels in hun assortiment voor de intensief gebruikte commerciële sector, die perfect gecombineerd kunnen worden met de zelfklevende vinylvloeren van Interface dankzij dezelfde installatiehoogte. In het Schatex assortiment vind je dan weer praktische modules voor de leefruimte die ideaal zijn als alternatief voor zelfklevende tapijttegels.

Conclusie: Zijn zelfklevende tapijttegels echt een goede keuze?

Tapijttegels zijn een geweldig alternatief voor tapijt en zijn ideaal als vloerbedekking voor kinderkamers, slaapkamers, kantoren en commerciële ruimtes. Vooral met design tapijttegels van gerenommeerde fabrikanten zoals Interface kunnen kamers niet alleen comfortabel, maar ook individueel en smaakvol worden ingericht.

Zelfklevende tapijttegels worden verondersteld de eerste keuze te zijn wanneer bijzonder eenvoudige installatie vereist is. Zelfklevende tapijttegels bieden echter veel betere eigenschappen en zijn over het algemeen van een hogere kwaliteit dan zelfklevende tapijttegels.

Ontdek je droomvloer bij BRICOFLOR, de experts voor wanden en vloeren!

dinsdag 1 oktober 2024

Terug naar posts