SALE: Bespaar nu tot 70% in veel categorieën!

Leider haben wir aktuell technische Probleme mit unseren Produktseiten. Wir arbeiten an einer Lösung und sollten ab circa 16.30 Uhr wieder vollständig erreichbar sein.

Close icon

Romantische woonstijl – 10 ideeën voor romantisch wonen

Een eetkamer met saliegroen behang en witte rozen op een houten tafel

In de lente neemt onze behoefte aan warmte en zonneschijn toe. We verlangen naar het warme seizoen, een beetje idylle en romantiek. Een romantische interieurstijl is de perfecte basis om een beetje gezelligheid in huis te halen. Je kunt de lente dus nu al in je huis verwelkomen.

In dit artikel presenteren we onze ideeën voor een romantisch interieur. Weg van roze en roze, willen we je voorstellen aan hedendaagse ideeën voor romantisch wonen. Deze omvatten idyllische landhuisideeën, elegante woontrends, vintage meubilair en nog veel meer. We geven ook tips voor het kiezen van het juiste behang en de juiste vloerbedekking.

Romantische inrichtingsstijl - eigentijdse woonideeën weg van roze & roze

In het verleden werd een romantische interieurstijl vaak gerealiseerd met veel roze en rozen. We stappen echter steeds meer af van de gedurfde romantische stereotypen en richten ons op eigentijdse nuances. Natuurlijk zijn roze tinten nog steeds heel geschikt voor een romantische interieurstijl, maar roze en roos moeten op een genuanceerde en zorgvuldig afgewogen manier worden gebruikt om niet te gedurfd of kitscherig over te komen.

Een subtiele roze muurkleur is natuurlijk nog steeds een goede keuze voor romantische woonideeën. Voor de rest van het kamerontwerp moet je echter andere kleuren kiezen als je een eigentijds interieur wilt creëren.

Onze romantische woonideeën zijn gebaseerd op pasteltinten zoals lichtblauw, de Pantone kleur van het jaar 2024 “Peach Fuzz” en subtiele tinten lichtgrijs, beige, taupe en crème. Lichte terracotta tinten kunnen er ook heel romantisch uitzien. Verfraaid met een paar roze bloemen, kaarsen of lampen is het resultaat een eigentijdse, romantische inrichtingsstijl.

1. Bloemdecoratie: gedroogde bloemen in plaats van boeketten rozen

Modern en minimalistisch of klassiek in roze: bloemen zijn een essentieel onderdeel van een romantische interieurstijl. Bloemenbehang is een eenvoudige en expressieve manier om bloemenelementen in de kamer te integreren. Discrete ontwerpen worden ook hier steeds populairder. Behang in landelijke stijl met kleine bloemen is bijzonder geschikt voor een idyllische, romantische interieurstijl.

Verse bloemen zijn ook een must. Vroeger waren rozen de klassieke keuze voor romantische woonideeën, maar ook hier zijn de veranderende tijden voelbaar. De bolvormige pioenrozen zien er veel moderner uit, vooral omdat het pastelkleurenpalet perfect past in moderne kamers.

Japandi en minimalistische trends hebben ook hun stempel gedrukt op de romantische inrichtingsstijl: Gedroogde bloemen zoals katoen, lavendelstruiken, kamille of andere kruiden brengen ook romantiek over. Omdat de planten bewaard zijn gebleven door ze te drogen, suggereren de bloemen altijd een zekere tijdloosheid. Door gedroogde bloemen te gebruiken, wordt de tijd tot op zekere hoogte stilgezet en kun je een echte plek van verlangen voor contemplatieve pauze creëren.

een rij gedroogde bloemen

2.      Romantische inrichtingsstijl in crème en beige

Een romantische interieurstijl die sereniteit en rust uitstraalt kan ideaal worden gecreëerd met crèmekleurige of beige tinten. Een muurkleur in beige of crème of behang in beige doen wonderen als het gaat om moderne interieurinrichting met een romantische flair. Het kleurenpalet oogt zowel natuurlijk als modern en blijft discreet op de achtergrond. Dit geeft je veel ruimte om te combineren met vloerkleden, bloemen, muurschilderingen, kaarsen en vazen. Om ruimte te geven aan romantiek kun je het beste lichte kleuren kiezen die een vriendelijke sfeer creëren.

Een vloer in crème en beige creëert ook een eigentijdse basis voor romantische woonideeën. Naast parket of houten vloeren in een subtiel kleurenschema zijn vinylvloeren ook een goede keuze. Met zijn licht zachte textuur zorgt een designvloer voor meer gezelligheid dan een harde vloer. Tal van authentieke steen- en tegellooks kunnen prachtig worden gestyled in een romantische look.

3.      Hemelse mooie woonideeën in lichtblauw

Lichtblauw is ook geschikt voor een romantische interieurstijl. Het pastelkleurenpalet heeft altijd een zekere speelsheid en werkt zeer ontspannend en rustgevend. Vooral een muurkleur of behang in lichtblauw doet denken aan een zomerse lucht en de uitgestrektheid van de horizon. Deze associatie alleen al maakt de kleur geschikt voor romantische woonideeën. Zeer vloeiende ontwerpen brengen een luchtige lichtheid over met behang in blauw.

Maar de kleur lichtblauw kan in romantische interieurs voor meer dan alleen wanddecoratie worden gebruikt. Een tapijt in blauw creëert bijvoorbeeld een echte feelgood sfeer. In combinatie met een zeer zachte poollaag creëert een velours tapijt bijvoorbeeld een eigentijdse sfeer die romantiek, elegantie en gezelligheid combineert. Nog een pluspunt: blauwe tinten doen kamers vaak groter lijken.

4.      Salie & eucalyptus voor verfrissend romantische woonideeën

Een blik op de uitnodigingen voor bruiloften, bloemstukken en woonaccessoires die momenteel populair zijn, laat zien dat eucalyptus erg in is. Terwijl alleen de kleur salie wordt gebruikt in de vorm van muurverf of behang in groen op de muren, is eucalyptus nu te vinden in vazen, bloemstukken, slingers en meer, niet alleen op bruiloften maar ook thuis.

De kleine ronde bladeren passen perfect in minimalistische interieurs en zien er zowel modern als natuurlijk uit. In plaats van weelderige bloemen geeft de moderne romantische interieurstijl de voorkeur aan subtiele combinaties. Eucalyptus en saliegroen kunnen ideaal worden gecombineerd met witte, beige en crèmekleurige woonelementen. Visgraatparket, een beige tapijt of fijne natuursteen vormen een aantrekkelijke basis voor de romantische inrichtingsstijl in salie of eucalyptus. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om effen behang te gebruiken met eenvoudige textieldessins.

5.      Visgraatvloeren: romantiek nieuw leven inblazen

Als je kijkt naar interieurmagazines of sociale mediakanalen over het onderwerp inrichting op dit moment, kun je niet om visgraatvloeren heen. Oorspronkelijk bekend als parket, is deze vloerbedekking nu verkrijgbaar als vinylvloer, PVC-vloer, designvloer, laminaat en zelfs als houtlooktegel. Het is eigenlijk een legmethode waarbij de individuele planken of “stroken” in een hoek van 90° in een zigzagpatroon worden gelegd. In de regel is dit geen 1-strookparket, d.w.z. parketplanken, maar multistrookparket, omdat de planken veel korter en smaller zijn.

Het visgraatpatroon geeft de vloer een zeer levendige en toch harmonieuze uitstraling. Het patroon is zowel dynamisch als discreet. Vooral bij visgraatvloeren gaat de voorkeur uit naar lichtgekleurde vloeren met een zeer rustige sortering, weinig knoesten en nauwelijks kleurverschillen. Parket met een natuurlijke eiklook is hier bijzonder populair. Wat de vloer voorbestemd maakt voor een romantische inrichtingsstijl is zijn geschiedenis. Omdat het decor wordt geassocieerd met oude herenhuizen, art nouveau villa's en kleine penthouses in Parijs, hebben visgraatvloeren een romantische connotatie. Of het nu parket, laminaat of vinylvloeren in visgraatmotief zijn.

6.      Achterwaartse romantiek: vintage & shabby chic

Shabby chic is een romantische inrichtingsstijl die staat voor pure romantiek. Deze stijl richt zich op het verstrijken van de tijd. Sierlijke meubels, een gebruikte look, rozen, oude kandelaars en meer geven shabby chic zijn romantiek. De look put ook vaak uit de wereld van barok en rococo. Barok behang wordt hier dan ook steeds vaker gebruikt.

Omdat shabby chic de neiging heeft om af te glijden naar kitsch, wordt de romantische inrichtingsstijl vaak niet meer gestyled in roze, maar in lichtgrijs, beige of taupe. Dit geeft de look een modernere component. Bovendien kunnen de rommelmarktvondsten die typisch zijn voor shabby chic gecombineerd worden met enkele hedendaagse woonaccessoires om niet helemaal weg te zinken in vervlogen tijden. PVC vloeren in vintage stijl en klassieke houten vloeren zijn een goede keuze voor shabby chic.

Het verstrijken van de tijd integreren in het interieur is typisch voor een romantische inrichtingsstijl. Want romantiek betekent vaak ook verlangen. Vintage en shabby chic elementen kunnen worden gebruikt om een plek van verlangen te creëren waar je kunt dromen van vervlogen tijden. Maar pas op: het gevaar van het romantiseren van het verleden bergt het gevaar van kitsch in zich. Daarom moet je met deze romantische inrichtingsstijl altijd een venster openhouden naar het heden en de toekomst.

Scandinavische inrichtingsstijl in verschillende kamers gecombineerd met vintage en shabby chic charme

7.      Plaatsen van verlangen creëren

Een romantische inrichtingsstijl wordt vaak gekenmerkt door nostalgie. Niet voor niets wordt de romantische woonstijl bij uitstek, shabby chic, een zekere transfiguratie toegedicht. Maar het hoeft niet altijd te gaan om het imiteren van de woonstijlen uit vervlogen tijden. Er kunnen ook dromerige elementen worden gebruikt zonder het contact met het heden helemaal te verliezen. Het is bijvoorbeeld logisch om vintage behang te combineren met moderne elementen. De hype rond visgraatvloeren en retro tegels wordt ook gekenmerkt door de wederopstanding van ontwerpen uit het verleden met een individuele reikwijdte.

Fotobehang is ook een geweldige manier om een plek van verlangen te creëren. Het huidige fotobehang toont niet langer alleen kitscherige berglandschappen in slechte kwaliteit, maar maakt echte statements op het gebied van wanddesign. Het hoeft niet per se de fotomuurschildering met de Eiffeltoren te zijn voor een romantische interieurstijl. Tal van artistieke motieven, grafische ontwerpen, collages, patchworks en nog veel meer wachten op je om voor meer romantiek te zorgen als accentmuur.

8.      Romantiek = gezelligheid

Een grote portie gezelligheid is essentieel voor het creëren van een romantische inrichtingsstijl. Ook hier is het belangrijk om alles in verhouding te houden. Dekens, kussens en vloerkleden zijn belangrijke elementen van een romantisch interieur, maar te veel kussens en gezellige elementen kunnen de kamer overladen. Niet alleen knusse vloerkleden in roze zijn geschikt voor de romantische inrichtingsstijl, ook moderne vloerkleden met een used look, vloerkleden van natuurlijk wol of eenvoudige vloerkleden in grijs zijn ideaal voor het inrichten van deze stijl.

De romantische woonstijl wordt ook vaak geïnterpreteerd in een hyggelook. De gezellige trend uit Denemarken kan ook op een heel romantische manier worden gestyled. Het kleurenpalet in lichtgrijs of beige maakt een heel moderne interpretatie van romantiek mogelijk. Een grijze parketvloer of een lichte vinylvloer met een hout- of betonlook kan de basis vormen voor een gezellige hygge sfeer met een romantische flair. Behang met subtiele patronen, beige gordijnen en droogbloemen maken de look helemaal af.

9.      Elegantie ontmoet romantiek

Een eigentijdse romantische inrichtingsstijl hoeft niet per se heel natuurlijk gestyled te zijn. Een zeer elegante interpretatie is ook mogelijk. In dit geval worden vaak een vinylvloer met marmerlook, klassiek gestreept behang of het populaire visgraatparket gebruikt. Frans visgraatparket, ook wel chevronparket genoemd, wordt hier vaak gebruikt. De planken ervan zijn afgeschuind aan de zijkanten zodat ze elkaar direct raken wanneer ze worden gelegd en de afzonderlijke decoratieve strengen duidelijk van elkaar zijn afgebakend.

Lange gordijnen die op de vloer rusten moeten worden overwogen voor een elegante, romantische interieurstijl. Metallic effecten in goud zijn hier ook welkom, maar moeten worden gecompenseerd door veel textielelementen zoals fluwelen meubels. Luxe textielbehang is ook een optie voor deze stijl.

10.  Romantische inrichtingsstijl met idyllische flair

Het platteland in” is het motto bij onze woonideeën voor de romantische inrichtingsstijl met idyllische flair. De landhuisstijl is niet meer weg te denken uit de interieurwereld en kan ook heel romantisch gestyled worden. Het is niet zonder reden dat “cottage core”, een landhuisstijl die het idyllische tot het uiterste doorvoert, de laatste tijd erg in trek is. Idealiter gebruik je parket of vinyl planken vloeren voor je romantische landelijke stijl. Vintage gebloemd behang met kleine bloemen is een ideale keuze voor deze look.

Wat decoratie en meubels betreft, moet je weer kiezen voor droogbloemen, linnen, potten van klei en aardewerk, rustieke houten tafels en stoelen, witte tafelkleden en wollen tapijten. Naast rustieke houten vloeren zijn tegels met een natuurstenen look ook een goede keuze.

Conclusie

Een romantische inrichtingsstijl zonder roze en roze kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Eigenlijk is de trend meer gezelligheid en minimalisme. In plaats van rijke kleuren kiezen we voor lichtgrijs, beige en pasteltinten, roze rozen worden vervangen door droogbloemen en we concentreren ons op het essentiële. Bloemenbehang, parket, visgraatvloeren, kussens, vloerkleden en dekens zijn nog steeds populaire elementen. Maar om een eigentijdse romantische interieurstijl te realiseren, houden we nu rekening met proporties en proberen we romantiek naar het heden te brengen in plaats van romantiek alleen te zoeken in vervlogen tijden.

We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij het creëren van een romantische interieurstijl. Het juiste behang en de juiste vloerbedekking voor jouw woonstijl vind je bij BRICOFLOR, de muur- en vloerexperts!

maandag 23 september 2024

Terug naar posts