SALE: Bespaar nu tot 70% in veel categorieën!

Leider haben wir aktuell technische Probleme mit unseren Produktseiten. Wir arbeiten an einer Lösung und sollten ab circa 16.30 Uhr wieder vollständig erreichbar sein.

Close icon

Behang met twee verschillende achtergronden: Mix & Match

Behang & Vloerbedekking gemakkelijk bij u thuis bezorgd! Koop nu online!
Een kamer met blauw behang. Er staat een witte roos in een vaas op een wit krukje. Een lichtblauw kopje met een verfkwast staat op een witte ladder. Een engelenbeeldje staat naast een oude koffer.

De wereld van behang biedt een oneindig palet aan kleuren, patronen en texturen die het gevoel van een kamer volledig kunnen veranderen en een uitdrukking van persoonlijke smaak kunnen zijn. Met zoveel opties om uit te kiezen is het moeilijk om maar één behang te kiezen. Maar goed dat behangen met twee verschillende behangsoorten geen probleem is.

Twee of meer behangsoorten kunnen perfect gecombineerd worden. Enerzijds heeft dit esthetische voordelen, want met de juiste combinatie kun je veel interessantere en opvallendere totaalbeelden creëren. Aan de andere kant zijn er ook praktische voordelen, want grote kamers kunnen bijvoorbeeld in verschillende secties worden verdeeld met verschillende behangsoorten, wat een natuurlijker gevoel creëert.

Maar waar moet je op letten bij het behangen met twee verschillende behangsoorten? In dit blogartikel leggen we alles uit wat je moet weten.

Patroon behang & Effen behang geef uw muren een unieke uitstralling. Koop nu online!

Behang combineren: Waar je op moet letten

Er zijn verschillende manieren waarop je twee behangsoorten kunt combineren en er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden, afhankelijk van wat je kiest. Wil je twee of meer behangen met een patroon combineren? Of twee effen behangen? Of een gedessineerd behang met een effen behang? En wat doe je met fotobehang en digitale prints? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Een stijlvol patroonbehang als accentmuur achter een bed in combinatie met een warmer effen behang
Behang 300941 A.S. Création Life 4, 304863, 304862

Accentmuur: behangen met twee verschillende behangsoorten

Eén behangpatroon is ideaal als accentmuur, vooral in kleine kamers, omdat meerdere behangen dessins overweldigend en chaotisch kunnen lijken. Idealiter kies je hiervoor de kortste muur van de kamer, omdat het patroon anders de kamer gaat domineren. De overige muren kunnen bedekt worden met effen behang.

Maar zelfs in grote kamers kan het de moeite waard zijn om een behang met een enkel patroon te combineren met effen gekleurd behang, omdat dit een elegant contrast kan vormen met een heel druk patroon. Omgekeerd kan heel effen behang ook een minder opvallend patroon nog meer benadrukken.

Een kamer met twee verschillende behangen in roze en met een zigzagpatroon, gescheiden door een frame. Er staan drie manden onder een moderne lamp.
Behang met twee verschillende behangsoorten werkt ook heel goed met een sierlijst. Hier bijvoorbeeld met behang 341235 uit de Artist Edition No. 1 collectie van Lars Contzen.

Bij het kiezen van de combinatie kun je het beste de kleuren van het patroonbehang als leidraad gebruiken. Kies er één uit, idealiter de meest overheersende kleur, en kies een bijpassend effen behang. Als je heel zeker bent van je kleurkeuze, kun je zelfs nog een effen behangpapier in een andere tint van het patroonbehang toevoegen. Hetzelfde geldt voor de combinatie van digitaal print- of fotobehang en effen behang.

Als je het effen behang nog eenvoudiger wilt houden, kun je ook gewoon kiezen voor een neutraal grijs of wit in plaats van een bijpassende kleur. In de regel kan dit geen kwaad.

Een kleine tip: de collecties van de fabrikanten van het staalbehang van je keuze bevatten meestal al effen behang in bijpassende kleuren. Dit kan je keuze een stuk makkelijker maken!

Architects Paper - Floral Impression behang met bloemendesign met bijpassende effen kleuren

Combineer twee achtergronden in één kleur

Je kunt natuurlijk ook twee achtergronden combineren die maar één kleur hebben. Hiervoor zijn verschillende opties. Je kunt kiezen voor twee bij elkaar passende kleuren uit dezelfde kleurenwereld, bijvoorbeeld kobaltblauw en hemelsblauw. Of je kiest voor contrasten: een donker behang naast een lichtgekleurd behang.

Een andere populaire optie is om twee complementaire kleuren te combineren. Dit zorgt voor een gevarieerde maar harmonieuze totaallook.

Het is echter niet alleen de kleurtoon zelf die een rol speelt, maar ook de kleurintensiteit. Een heel fel, opvallend geel gaat niet zo goed samen met een zacht, pastel violet. Als beide kleuren echter zacht zijn, gaan ze veel beter samen.

Beste Prijsgarantie, gratis sampleservice, persoonlijke offerte

Behang met twee verschillende achtergronden met patronen

Het combineren van twee behangpatronen is bijzonder moeilijk, maar ook bijzonder indrukwekkend als het resultaat geslaagd is. Om te voorkomen dat je een esthetisch onaantrekkelijke puinhoop creëert, is een zekere mate van gevoeligheid vereist. Je kunt niet zomaar twee patronen door elkaar gooien, je moet proberen een zekere uniformiteit te behouden.

Er zijn twee manieren om dit te doen: Je kunt je richten op het patroon zelf of op de kleur. Als je je richt op het patroon, kies dan twee behangen met hetzelfde patroon in verschillende kleuren. Dit schept orde, maar zorgt ook voor voldoende afwisseling.

Richt je je daarentegen op de kleur, kies dan twee verschillende patronen in dezelfde kleur. Het is aan te raden om één groter en één kleiner patroon te gebruiken en een beetje te spelen met de kleurintensiteit, omdat dit een natuurlijker, harmonieuzer en visueel aantrekkelijker totaalbeeld creëert.

Het is ook mogelijk om twee behangen met verschillende patronen in dezelfde stijl te kiezen, bijvoorbeeld met het ontwerp van een olieverfschilderij. Ook hier moet er echter op worden gelet dat de kleuren bij elkaar passen.

Een lichte en stijlvol luxueuze woonkamer met een combinatie van bloemen- en streepjesbehang
Een perfecte match: barokbehang en gestreept behang vormen een stijlvol paar. Bijvoorbeeld het gestreepte behang 10160-31 en het sierbehang 10159-31 van Erismann.

Conclusie

Behangen met twee verschillende behangsoorten is een beetje een wetenschap op zich, maar met een paar eenvoudige richtlijnen wordt het een koud kunstje. Eén behang met een patroon combineert fantastisch met bijpassend effen behang om een visueel aantrekkelijke accentmuur te creëren, terwijl twee of meer effen behangsoorten elkaar qua kleur kunnen aanvullen. Zelfs twee gedessineerde behangsoorten kunnen worden gecombineerd zolang je in beide hetzelfde patroon of dezelfde kleuren gebruikt.

We hopen dat we al je vragen over het combineren van twee behangsoorten hebben kunnen beantwoorden! Uw team van BRICOFLOR, de muur- en vloerexperts!

Behang & Vloerbedekking gemakkelijk bij u thuis bezorgd! Koop nu online!

vrijdag 30 augustus 2024

Terug naar posts